Sektor NVO vesti

Osuda poziva na linč

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju uvredljivu izjavu Radomira Počuče, portparola protivterorističke jedinice MUP-a, koja nesumnjivo predstavlja poziv na linč anti-ratne, feminističke organizacije Žene u crnom.

Žene u crnom obeležavale su 26. marta 2014. petnaestu godišnjicu od etničkog čišćenja i proterivanja albanskih civila, učinjenih od strane srpskih oružanih formacija. Tom prilikom su izrazile saučešće porodicama stradalih, nakon čega je usledio Počučin poziv na linč putem njegovog fejsbuk profila.

Posebno zabrinjava to što je poziv na linč došao od strane predstavnika zvaničnog organa MUP-a, u čijoj je primarnoj nadležnosti zaštita i bezbednost svih građana i građanki koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije. Organizacije civilnog društva pozdravljaju odluku MUP-a da se ogradi od navedene izjave i pokrene disciplinski postupak protiv Počuče. Nadamo se da će i ubuduće državni organi pokazati jasnu i nedvosmislenu spremnost da osude slično ponašanja nosilaca javnih funkcija.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM podneo je danas krivičnu prijavu protiv Radomira Počuče zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ,,Rasna i druga diskriminacija“. Predviđena kazna za navedeno delo, odnosno proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi, je 6 meseci do 5 godina zatvora.

Podsećamo da su Žene u crnom i ranije bile izlagane napadima, pre tri godine napadači su upali u njihove prostorije i fizički napali aktiviste i aktivistkinje. Učinioci su do danas ostali nepoznati. Ovom priikom skrećemo pažnju na potrebu brže i efikasnije reforme sektora bezbednosti, kako bi Srbija nastavila sa demokratizacijom i evro-integracijama.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva i građane da podrže ovo Saopštenje i podršku pošalju na na sledeće e – mail adrese: office@ceas-serbia.org i office@yucom.org.rs.

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.