Sektor NVO vesti

Istraga, rekonstrukcija i procesuiranje srebreničkih zločina iz jula 1995. pred MKSJ

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Fond za humanitarno pravo i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu, Pula pozivaju na otvaranje audio-vizuelne prezentacije Istraga, rekonstrukcija i procesuiranje srebreničkih zločina iz jula 1995. pred MKSJ , u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, 14. septembra 2015. godine sa početkom u 18:00h.

Audio-vizuelna prezentacija je deo stalne postavke SENSE – Dokumentacionog centra, koji se nalazi u sklopu Memorijalnog centra u Potočarima. Ona sadrži najvažnije segmente sudskog zapisa o događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine, te kao takva predstavlja svojevrsni memorijal žrtvama genocida u Srebrenici.

Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici institucije i veći deo javnosti u Srbiji nastavljaju da poriču i relativizuju ovaj zločin. Nespremnost da se prihvate činjenice i pravne kvalifikacije koje su utvrđene pred međunarodnim i nacionalnim sudovima iznova vređa žrtve i otežava napore za uspostavljanje poverenja. Cilj prezentacije je da široj javnosti u Srbiji pruži uvid u način na koji su zločini počinjeni u julu u Srebrenici i okolnim opštinama istraženi, rekonstruisani i procesuirani na suđenjima pred MKSJ.

Prezentacija će javnosti u Srbiji biti dostupna do 19. septembra 2015. godine, svakog dana od 11:00 do 19:00h.

Prezentaciju prate dva odvojena događaja:

- Panel diskusija Srebrenica – kultura sećanja | 14. septembar 2015 | 11:00 | Medija centar Beograd

Panelisti: dr Soeren Keil sa Univerziteta u Kentu i dr Dubravka Stojanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu

Više o panel diskusiji videti ovde.

- Prikazivanje dokumentarnog filma Izjava 710399 i debata | 16. septembar 2015 | 18:00 | Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Na debati će učestvovati autor filma i bivši portparol MKSJ Refik Hodžić; direktor SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu Mirko Klarin; kulturolog i aktivista iz Banja Luke Srđan Šušnica; novinarka i urednica portala „Peščanik“ Svetlana Lukić; i profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić.

Učesnici debate će između ostalog razgovarati o moralnom, pravnom i istorijskom nasleđu genocida u Srebrenici u Srbiji i društvima u regionu, o mogućnostima izgradnje poverenja i zajedničkog sećanja na taj događaj i na druge zločine, kao i o značaju sudski utvrđenih činjenica u ovom procesu. Debatu moderira Sandra Orlović, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Sinopsis filma dostupan je ovde.

Sandra Orlović, Fond za humanitarno pravo

Mirko Klarin, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu, Pula

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.