Sektor NVO vesti

Izveštaj o praksi preseljavanja domaćinstava u Kolubarskom lignitskom basenu

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Predstavljanje Izveštaja o praksi preseljavanja domaćinstava u Kolubarskom lignitskom basenu pod pokroviteljstvom Centra za ekologiju i održivi razvoj CEKOR.

10.9.2015. | Vreme: 11:00 | Terazije 3, II sprat, Mala sala Medija centra.

Pripremila: Ksenija Petovar, sociolog, profesor u penziji Arhitektonskog i Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Nekoliko organizacija civilnog društva već duži niz godina obaveštava javnost putem medija i konferencija za štampu o brojnim propustima i kršenju zakonske regulative u pogledu načina na koji se ekspropriše imovina, vrši procena imovine i preseljavaju domaćinstava, praktikuje (ne)poštovanje odredbi u usvojenim dokumentima (prostorni plan, planovi generalne regulacije, Programske osnove za preseljenje naselja Vreoci), ugrožava javno zdravlje stanovništva u naselju Vreoci, kao i o neizvesnim izgledima da će sva domaćinstva biti preseljenja, odnosno o pretpostavkama da će jedan broj domaćinstava biti ostavljen da i dalje živi i privređuje u socijalno, ekonomski, kulturno i ekološki potpuno degradiranom, devastiranom i urušenom okruženju naselja Vreoci…

U svim navedenim dokumentima je utvrđeno/planirano/predviđeno da se iseljenje/raseljavanje celog naselja obavi zaključno sa krajem 2015. godine, i definisani su okvir, osnovni uslovi i obaveze u postupku raseljavanja naselja. Prema Izveštaju koji je direktor RB „Kolubara“ podneo Skupštini opštine Lazarevac (2-01-6192 od 15. septembra 2014. godine), do tog datuma bilo je iseljeno manje od polovine ukupnog broja domaćinstava naselja Vreoci.

Nevladina organizacija CEKOR već nekoliko godina sarađuje sa nekoliko udruženja građana iz naselja na području Kolubarskog lignitskog basena nastojeći da zajedničkim naporima pomognu građanima koji žive na ovom području da zaštite svoja zakonska prava u postupku eksproprijacije i da obavežu korisnike eksproprijacije da poštuju i ostvaruju utvrđene i preuzete obaveze, garantuju ispunjavanje pravnih propisa u postupku eksproprijacije i obezbede ekološke standarde u naseljima do konačnog raseljavanja.

Govore:

  • prof. Ksenija Petovar
  • Predrag Savić, advokat
  • Željko Stojković, predsednik Srpskog centra ekologije, Lazarevac
  • Zvezdan Kalmar, koordinator energetike i monitoringa finansijskih institucija CEKOR

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.