Sektor NVO vesti

Međunarodni dan mira

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Međunarodni dan mira – 21. septembar obeležavaju brojne organizacije, institucije i pojedinci se širom sveta pozivajući na mirno rešavanje sukoba, nenasilje i zaštitu civilnog stanovništva. Inicijativi se svake godine pridružuju Nansen dijalog centri i Globalno partnerstvo za prevenciju oružanih sukoba – GPPAC, u regionu Zapadnog Balkana brojnim aktivnostima.

Povodom ovog važnog međunarodnog datuma NDC Srbija i GPPAC su po šesti put u regionu Zapadnog Balkana raspisali likovni konkurs na temu „Mir je IN nasilje OUT“ za učenike osnovnih i srednjih škola iz regiona. Škole, nastavnici i učenici pozvani su da se uključe u obeležavanje Međunarodnog dana mira tako što će učestvovati na likovnom konkursu „„Mir je IN nasilje OUT“ (za više informacija posetite http://goo.gl/Fpq793).

Kada je Generalna skupština UN je 2001. godine prolasila 21. septembar Međunarodnim danom mira, kao posebno značajne preporučene su aktivnosti obrazovanja i podizanja svesti građana. Mnoge škole, mirovni edukatori i aktivisti širom regiona organizuju brojne aktivnosti povodom ovog važnog međunarodnog datuma. Aktivnosti se istovremeno odvijaju u mnogim gradovima u regionu kao što su: Beograd, Podgorica, Ulcinj, Nikšić, Kraljevo, Prijedor, Sanski Most i mnogi drugi.

Koncept Međunarodnog dana mira postoji od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija usvojile deklaraciju kojom se treći četvrtak u septembru obeležava kao Međunarodni dan mira, posvećen podizanju svesti o važnosti kreiranja mira među pojedincima i nacijama. Od 2001. godine UN Međunarodni dan mira dobija svoje mesto u kalendaru Ujedinjenih nacija. Svake godine od tada brojne organizacije i pojedinci širom sveta obeležavaju 21. septembar ukazujući na značaj mira i prevencije sukoba sa posebnim akcentom na obrazovanje i podizanje svesti.

(NDC Srbija)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.