Sektor NVO vesti

Međunarodni dan prava javnosti da zna

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poziva na ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna – 28. septembra.

Ceremonija će se održati u ponedeljak, 28. septembra 2015, od 11.00 do 14.00 časova u svečanoj sali Kluba poslanika, u Tolstojevoj 2.

Dan prava javnosti da zna ustanovljen je 28. septembra 2002. godine na zajedničkom sastanku predstavnika uglavnom nevladinih organizacija u Sofiji, Bugarska.

Danas se taj dan obeležava širom sveta, sa ciljem da se promoviše pravo svakog lica da traži i dobije informacije koje u njegovo ime drže organi vlasti, i istovremeno razvija svoju ličnosti i gradi sebe kao aktivnog učesnika u razvoju društva i demokratskoj kontroli vlasti.

Na skupu će tradicionalno biti dodeljena priznanja predstavnicima organa javne vlasti koji su se u proteklih godinu dana istakli u afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama kao osnovnog ljudskog prava i jednog od fundamentalnih principa dobre uprave. Ujedno, dodeljuje se i priznanje za najbolji „Informator o radu“ po konkursu koji je Poverenik raspisao u avgustu ove godine. Priznanja dodeljuje žiri koji se sastoji od uglednih stručnjaka u oblasti slobodnog pristupa informacijama – predstavnika univerziteta, udruženja građana i profesionalnih udruženja medijskih poslenika (Koalicija nevladinih organizacija za slobodu pristupa informacijama, Nezavisno udruženje novinara – NUNS i Udruženje novinara Srbije – UNS).

Ovogodišnji skup Poverenik organizuje u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Skup će otvoriti:

  • Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
  • nj.e. Piter Burkhard (Peter Burkhard), šef Misije OEBS u Srbiji
  • Saša Janković, zaštitnik građana

Na skupu će biti predstavljena Publikacija IV – „Stavovi i mišljenja Poverenika“.

Za više informacija o skupu: Služba poverenika, office@poverenik.rs.

Agenda skupa (pdf)

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.