Sektor NVO vesti

Neuvažavanje preporuke Zaštitnika građana ruši temelje demokratije

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i dole navedene organizacije civilnog društva apeluju na Predsednika Vlade i Predsednika Republike Srbije da uvaže javnu preporuku Zaštitnika građana za razrešenje Ministra odbrane i direktora Vojnobezbednosne agencije. Neispunjavanjem ove preporuke obesmišljava se institucija Zaštitnika građana i ostalih nezavisnih državnih organa i krše se principi demokratske civilne kontrole oružanih snaga.

Čelnici Ministarstva odbrane i VBA su odgovorni zato što su Zaštitniku građana protivzakonito onemogućili uvid u tražene podatke, ometali pristup prostorijama i zaposlenima u Ministarstvu i Vojsci, obmanjivali javnost i učestvovali u kampanji protiv Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana i Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti prvi su državni organi u Srbiji koji su vršili demokratski nadzor i kontrolu nad vojskom, policijom i službama bezbednosti na delotvoran i odgovoran način. Time su pokazali da je demokratska civilna kontrola moguća u praksi. Zbog toga su postali uzor kako domaćim nadzornim telima, tako i onima iz regiona i Evrope.

U interesu svih građana i građanki je da nezavisni državni organi neometano rade u skladu sa propisima i najboljim praksama. Ukoliko Zaštitniku građana, instituciji kojoj je Ustav poverio da štiti ljudska prava, nije dozvoljeno da obavlja svoj posao, postavlja se pitanje ko će onda štititi prava građana u Srbiji.

BCBP poziva sve organizacije civilnog društva, strukovna udruženja, medije i akademsku zajednicu da podrže ovu inicijativu, putem mejla office@bezbednost.org.

Inicijativu su do sad podržali:

· Građanske inicijative

· Centar za javne politike

· Fond za humanitarno pravo

· Centar za evroatlantske studije

· Južne vesti, Niš

· Društvo protiv korupcije, Zrenjanin

· SHARE

· Udruženje Dea Dia

· Centar za praktičnu politiku

· Centar modernih veština

· Link plus

· Centar za ljudska prava Niš

· Omladinski pedagoški centar Niš

· Centar za primenjene evropske studije

· Žene u crnom

· ASTRA.

(Beogradski centar za bezbednosnu politiku)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.