Sektor NVO vesti

Niko ne sme da te povredi

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Članovi Kluba za zdrave promene (grupa koja okuplja decu i mlade sa smetnjama u razvoju) uz podršku voditelja predstavili su lako čitljivu publikaciju “Niko ne sme da te povredi – Knjiga za decu i mlade da im pomogne da razumeju šta su zlostavljanje i zanemarivanje”.

Knjiga je namenjena deci i mladima sa ciljem da im pomogne da prepoznaju šta je to zlostavljanje i zanemarivanje, kao i da nauče kako mogu da reaguju ako se nađu u situaciji u kojoj se dešava zlostavljanje ili zanemarivanje. Publikaciju su pripremili članovi Kluba za zdrave promene uz podršku Centra za prava deteta, međunarodne dobrotvorne organizacije Lumos i Centra za socijalno preventivne aktivnosti GRiG, a u okviru projekta „Osnaživanje dece i mladih sa smetnjama u razvoju da reaguju na zlostavljanje i zanemarivanje dece“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Promocija publikacije prevashodno je organizovana za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao i za decu iz redovne populacije. Tokom promocije deca i mladi sa smetnjama u razvoju učestvovali su u kreiranju poruka za državu, odrasle i vršnjake kako bi se unapredila zaštita dece i mladih od zlostavljanja i zanemarivanja.

Milena Golić Ružić direktorka Centra za prava deteta istakla je – “Deci i mladima sa smetnjama u razvoju često su ugrožena prava i u takvim situacijama najčešće drugi govore i odlučuju umesto njih. Iz tog razloga važno je da se deca i mladi sa smetnjama u razvoju osnaže za samozastupanje. Ovo je naročito važno kada govorimo o pravu deteta da bude zaštićeno od zlostavljanja i zanemarivanja. Deca i mladi često ne prepoznaju ovakve situacije, o tome ćute i obično misle da su oni sami krivi za to što im se dešava. Kao prvi korak u prevenciji važno je raditi sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju da prepoznaju šta je zlostavljanje i zanemarivanje i kako da se u takvim situacijama zaštite, s obzirom na to da su oni u pet puta većem riziku da dožive nasilje u odnosu na decu iz opšte populacije“.

Članovi kluba za zdrave promene poručili su svojim vršnjacima – “Zlostavljanje je uvek loše i ukoliko se desi tebi ili tvojim drugovima, važno je da to odmah kažeš nekome kome veruješ. Zlostavljanje je uvek loše, a osoba koja te zlostavlja će ti možda reći da to čuvaš kao tajnu, ali nije u pravu kada to kaže”.

Sadržaj ovog saopštenja je isključivo odgovornost međunarodne dobrotvorne organizacije Lumos i Centra za prava deteta i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.

(Centar za prava deteta)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.