Sektor NVO vesti

Pitanja predsedniku Vlade Srbije o privatizaciji medija

Ознаке:

Objavio Zoran Markovic

Otvoreno pismo Koalicije za nadzor javnih finansija predsedniku Vlade Republike Srbije povodom zastoja u procesu privatizacije medija:

Kako je i pored dugo i pompezno najavljivanog izlaska države iz vlasništva u medijima (zakonom propisani rok 01. jul 2015.), očigledno da ovaj proces neće biti okončan blagovremeno i transparentno, Koalicija za nadzor javnih finansija od predsednika Vlade Republike Srbije traži hitne odgovore na sledeća pitanja:

1. Da li Republika Srbija odustaje od primene sopstvenih zakonskih odredbi koje za cilj imaju podizanje nivoa medijskih sloboda i ograničavanje uticaja vlasti na medije?

2. Da li je razlog za nesprovođenje zakonskih obaveza vezanih za privatizaciju medija politička odluka ili administrativna i tehnička nesposobnost da se zakonom propisani proces dovede do kraja?

3. Da li će biti utvrđena odgovornost pripadnika Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju i lokalnih samouprava za opstruiranje procesa privatizacije medija i ugrožavanje javnog interesa u oblasti informisanja građana?

Podsećamo predsednika Vlade da nedoslednost u primeni zakonskih odredbi, izuzimanje pojedinih subjekata privatizacije iz ovog procesa u poslednji čas i nepostojanje čvrstog plana poznatog najširoj javnosti, vode ka već viđenim sumnjivim privatizacijama sa fatalnim posledicama po društvo.

Takođe podsećamo da su medijska javna preduzeća, koja najzad idu u neminovnu privatizaciju, decenijama stvarana i održavana novcem građana ove zemlje. Zbog toga građani imaju puno pravo na uvid u proces prodaje i izbor i rad novih vlasnika koji će koristiti javna dobra (radiodifuznu frekvenciju) i učestvovati u javnom informisanju.

Imajući u vidu okolnost da su izlazak države iz vlasništva u medijima i drastično smanjivanje kontrole izvršne vlasti nad medijima neophodan preduslov za podizanje nivoa medijskih sloboda, bez kojih su sve slobode dovedene u pitanje, od predsednika Vlade ne očekujemo samo brze odgovore, već i hitnu reakciju koja vodi ka primeni Zakona o javnom informisanju i medijima i okončanju procesa privatizacije u ovoj oblasti.

(Koalicija za nadzor javnih finansija)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.