Sektor NVO vesti

Zajednička Deklaracija OCD Zapadnog Balkana – Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija posle 2015.

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Fondacija za otvoreno društvo Srbija se uključila u globalni proces i debatu oko usvajanja “novih” Milenijumskih ciljeva razvoja Ujedinjenih nacija, nazvanih “Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija posle 2015. godine“ i stvaranja preduslova da se nova globalna razvojna agenda uspešno implementira u pojedinačnim zemljama.

Presek globalnih pregovora u ovoj fazi oličen je u predlogu Ciljeva održivog razvoja Otvorene radne grupe UN koji sadrži 17 ambicioznih ciljeva koji treba da budu ostvareni do 2030. (https://sustainabledevelopment.un.org/sdgsproposal). Predloženi Ciljevi održivog razvoja zasnivaju se na Milenijumskim ciljevima razvoja Ujedinjenih nacija i imaju nameru da završe rad koji je započet 2000. godine, ali obuhvataju i nekoliko predloženih ključnih novina. Jedna od njih je uvođenje novog cilja (cilja 16 iz predloga Otvorene radne grupe): Promovisanje mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj, obezbeđivanje pristupa pravdi za sve i izgradnja delotvornih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima. Obezbeđivanje sposobnih, transparentnih i odgovornih institucija koje služe potrebama građana je samostalni cilj i demokratska vrednost po sebi, ali predstavlja i važan preduslov za postizanje drugih razvojnih ciljeva. Održivi razvoj i zaštita fundamentalnih ljudskih prava veoma su zavisne od sposobnosti zemalja da sprovedu planirane razvojne mere, svrsishodno koriste ograničene resurse i delotvorno spreče negativne društvene fenomene kao što su korupcija i nasilje. Globalna Konačnu listu Ciljeva održivog razvoja usvojiće Generalna skupština UN-a septembra 2015. godine, ustanovljavajući nova globalna stremljenja koja treba da predvode razvojne procese kako na globalnom, tako i na regionalnom i nacionalnom planu u narednom petnaestogodišnjem periodu.

Verujemo da organizacije civilnog društva iz regiona treba da se priključe međunarodnoj debati i da apeluju na vlade svojih zemalja da zauzmu proaktivan stav u međunarodnim i regionalnim institucijama u promovisanju usvajanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija posle 2015. godine, posebno Cilja 16 kao samostalnog cilja.

Upravo iz ovih razloga, Fondacija za otvoreno društvo Srbija je 26. juna 2015. godine, u Beogradu, organizovala regionalnu konferenciju, koja je okupila organizacije civilnog društva Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Kosovo i Srbija) koje su aktivne na poljima koja su povezana sa predloženim Ciljevima održivog razvoja – smanjenje siromaštva, marginalizovane grupe, uključujući žene i Rome, zaštita životne sredine, obrazovanje, kao i organizacije koje se bave borbom protiv korupcije, transparentnošću i ljudskim pravima.

Na konferenciji je dogovoren tekst Zajedničke Deklaracije organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana , koji će nakon potpisivanja biti prosleđen vladama zemalja u regionu.

Ukoliko želite da Vašim potpisom podržite Deklaraciju molimo Vas da to učinite na navedenom linku, do četvrtka, 02. jula 2015 do 12 časova.

(Dušan Šabić, Fondacija za otvoreno društvo Srbija)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.