Sektor NVO vesti

Lokalna transparentnost: borba protiv korupcije i razvojna šansa

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Beogradska otvorena škola i Toplički centar za demokratiju i ljudska prava vas sa zadovoljstvom pozivaju na konferenciju „Lokalna transparentnost: borba protiv korupcije i razvojna šansa“ koja se realizuje u okviru projekta „Jačanje lokalne transparentnost“. Konferencija se održava 18. maja u Medija centru u Beogradu, u velikoj sali na II spratu sa početkom od 12 h. Prisutnima će se obratiti Nj.E. ambasador Majkl Davenport, Šef Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji (tbc), Stanoja Mandić, zamenica poverenika, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Duško Pejović, vrhovni državni revizor Državne revizorske institucije, Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i Milorad Bjeletić i Sanja Nasevski iz Beogradske otvorene škole.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja transparentnosti rada lokalnih samouprava. Istraživanje je obuhvatilo analizu internet prezentacija 169 opština u Srbiji, mereći dostupnost 14 dokumenata/informacija od javnog značaja na internet prezentacijama, kao i analizu sadržaja informatora o radu svih opština u Srbiji. Na osnovu rezultata istraživanja izrađen je predlog praktične politike za unapređenje proaktivne transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji, koji će biti predstavljen na konferenciji. U okviru projekta „Jačanje lokalne transparentnosti“ podržano je 5 lokalnih udruženja koji su sproveli projekte u Blacu, Sečnju, Malom Zvorniku, Loznici i Opovu, o čemu će se takođe govoriti na konferenciji.

Konferencija predstavlja završnu aktivnost projekta „Jačanje lokalne transparentnosti“ čiji je cilj unapređivanje transparentnosti rada jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, kao i podizanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva za nadzor i praćenje transparentnosti rada lokalnih samouprava. Projekat „Jačanje lokalne transparentnosti” sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Topličkim centrom za demokratiju i ljudska prava, uz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština, i podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Projekat sufinansira Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Više o projektu na sajtu www.dostup.no.

Za učešće na konferenciji potrebno je da potvrdite prisustvo do 16. maja Jovani Božičković na email jovana.bozickovic@bos.rs.

(Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.