Sektor NVO vesti

Nedodirljivi

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Dokumentarni film u produkciji BIRN-a “Nedodirljivi”/“The Unidentified” biće prikazan u subotu, 14. maja, na festivalu BELDOCS.

Projekcija filma počinje u 17 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Nagradjeni dokumentarni film “Nedodirljivi” prati dve priče koje su fokusirane na velika zlodela pod pokroviteljstvom države – ratni zločini u četiri kosovska sela i kasnije operacije zataškavanja tih zločina.

I žrtve i počinitelji imaju jeziva sećanja na te napade, u kojima je u proleće 1999. godine, u toku nekoliko dana, od strane srpskih snaga ubijen veliki broj albanskih civila.

Zaštićeni svedok – nekada član takozvanih Šakala, jedne od najozloglašenijih jedinica Vojske Jugoslavije raspoređenih na Kosovu – odlučio je da javno progovori o krvavom masakru u koji je bio uključen kao 20-godišnjak.

Neka od tela žrtava završila su u centru za obuku policije u Batajnici, svega nekoliko kilometara od glavnog grada Srbije.

Policajac koji je direktno bio uključen u tajnu operaciju uklanjanja tela iz hladnjače koja je izronila iz Dunava tokom rata, seća se da je među desetinama leševa, koji su bili u raspadanju, video čak i dečija tela.

Osim košmarnih sećanja žrtava i neposrednih izvršilaca, ovaj film, koji je produkt dvogodišnjeg istraživanja, otkriva i imena “Nedodirljivih” – zvaničnika koji su izdali naređenje.

Reditelji: Marija Ristić, Nemanja Babić

Producenti: Gordana Igrić, Marija Ristić

Montažer: Nemanja Babić

Novinari: Ivana Nikolić, Milka Domanović, Edona Peci, Gordana Andrić

Snimatelji: Astrit Perani, Staša Tomić

Kompozitor: Janja Lončar.

Festivali: DokuFest, Prizren, Kosovo, 2015; Sarajevo Film Festival, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 2015; Dokudoc, Maribor, Slovenia, 2015; International Human Rights Film Festival Tirana, Albania, 2015; Human Rights Film Festival, Zagreb, Croatia, 2015; Sarajevo Sur-Saine Film Festival, Paris, France, 2016; SEEfest, South East European Film Festival, Los Angeles, USA, 2016 – Nagrada za najbolji kratki dokumentarni film.

Dokumentarni film “Nedodirljivi”/”The Unidentified” snimljen je u sklopu BIRN-ovog projekta “Balkanska tranziciona pravda”.

Trejler za film pogledajte ovde.

http://beldocs.rs/filmovi/nedodirljivi/

(Balkan Transitional Justice, Balkan Investigative Reporting Network, BIRN Hub)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.