Sektor NVO vesti

Predstavljanje izveštaja „Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije“

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture Inicijativa će u ponedeljak, 27. juna, predstaviti izveštaj „Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije”. Predstavljanje će se održati u prostorijama EU info centra (Kralja Milana 7) sa početkom u 12h.

Izveštaj je napisan u okviru projekta „Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu“ i sadrži nalaze o stanju osuđenih lica u 14 zatvorskih ustanova (najviše okružnih zatvora u Srbiji) tokom 19 poseta koje je Inicijativin monitoring tim sproveo u protekle dve godine.

Pored nalaza o 14 posećenih zatvorskih ustanova, izveštaj sadrži i analizu promene pravne regulative za sistem izvršenja krivičnih sankcija, kao i preporuke za poboljšanje stanja ljudskih prava u zatvorima u Srbiji.

Projekat „Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu“ su pored Inicijative mladih za ljudska prava Srbija sprovele i partnerske organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava Crna Gora (članica Građanske alianse), Centar za rehabilitaciju od trauma i torture iz Albanije (ARCT) i Međunarodni Savet za rehabilitaciju za žrtve torture iz Danske (IRCT) i imao je za cilj da doprinese društvu bez torture kroz aktivnosti civilnog društva koje su usmerene protiv zlostavljanja i drugog okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Na predstavljanju izveštaja će govoriti:

  • Ivan Đurić (Inicijativa mladih za ljudska prava)
  • Jelena Samardžić (Kancelarija Zaštinika građana/ NPM)
  • Jelena Srnić (NEOSTART)

Razgovor će moderirati Marko Milosavljević (Inicijativa mladih za ljudska prava).

(Inicijativa mladih za ljudska prava)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.