Sektor NVO vesti

Protest povodom opoziva šefa stalne Misije Srbije pri EU Duška Lopandića

Ознаке: ,

Objavio Zoran Markovic

Povodom opoziva šefa stalne Misije Srbije pri Evropskoj uniji Duška Lopandića zbog navodnog propusta da obavesti Ministarstvo spoljnih poslova o organizovanju izložbe posvećene Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu, Evropski pokret u Srbiji (EPuS) ističe da je ambasador Lopandić svojim višedecenijskim radom i zalaganjem dokazao da je, ne samo jedan od najboljih srpskih poznavalaca EU, već i jedan od naših najboljih profesionalnih diplomata.

Stoga smatramo da je nedopustivo da se javnost obmanjuje tvrdnjama o navodnim propustima ambasadora Lopandića zbog održavanja izložbe koju je inicirala hrvatska poslanica u EP i čije bi sprečavanje bilo praktično nemoguće. Smatramo da to ne može biti, niti je dovoljno dobar razlog da se država liši, posebno na taj način hitnim opozivom, tako iskusnog stručnjaka i decenijama unazad dokazanog patriote. Taj čin, kojim su i briselska javnost i diplomatska zajednica iznenađeni, može samo da šteti međunarodnoj poziciji Srbije.

Na taj način se takođe diskredituje profesionalac koji je kao pravnik, diplomata i književnik, konstantno doprinosio izgradnji boljih međunarodnih odnosa i reputaciji svoje zemlje. Podjednako važno, ambasador Lopandić je sa pozicije šefa stalne Misije Srbije pri EU u godinama otvaranja pregovara o članstvu besprekorno i samopregorno radio svoj posao.

Posledično, njegovom smenom šalje se poruka svim odgovornim i sposobnim državnim službenicima u Srbiji i iz Srbije da su i napredovanje i kazna stvar partijske politike i ambicije, a ne stručnosti i znanja.

I ambasador Lopandić i građani Srbije zaslužuju bolje.

(Evropski pokret u Srbiji)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.