Sektor NVO vesti

Protest zbog zabrana skupova pripadnika Falun Dafe

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM zahteva od vlasti u Srbiji da odlukama svojih organa ne nameću ograničenja slobode mirnog okupljanja suprotna garancijama sadržanim u Ustavu Republike Srbije i međunarodnim standardima slobode mirnog okupljanja.

Nedavna zabrana skupova pripadnika Falun Dafe (Falun Gong), uoči posete predsednika NR Kine, primer je donošenja arbitrarne i političke odluke, koja predstavlja nezakonito i nelegitimno ograničenje slobode mirnog okupljanja.

Pravni tim YUCOM-a je po saznanju o donošenju zabrane blagovremeno reagovao pruživši besplatnu pravnu pomoć i zastupanje pripadnicima Falun Dafe, ali se postupak zaštite prava prema novom Zakonu o javnom okupljanju već na prvom testu pokazao neefikasnim.

Komitet pravnika za ljudska prava poziva vlasti u Srbiji da konačno uspostave efikasan mehanizam zaštite slobode okupljanja koji će onemogućiti arbitrarne i političke zabrane zasnovane na diskriminatornim osnovama, kako bi građani i građanke mogli da uživaju garantovano pravo na slobodu okupljanja.

(YUCOM)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.