Sektor NVO vesti

Sajam OCD u Kruševcu

Ознаке: , , , , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Udruženja građana iz rasinskog i pomoravskog okruga 8. juna su predstavila svoj rad građanima Kruševca na Platou ispred Doma sindikata. Preko trideset organizacija učestvovalo je na Sajmu organizacija civilnog društva sa ciljem da svoje aktivnosti približe građanima.1

Organizatori Sajma, TACSO kancelarija u Srbiji i TACSO Građanskih inicijativa smatraju ovaj vid neposredne komunikacije između građana značajnim za povećanje vidljivosti i pospešivanje uključenosti građana u demokratske društvene procese na putu EU integracija. Ovo je ujedno promocija građanskog aktivizma i volonterizma.

Tokom Sajma, TACSO Građanskih inicijativa, Resursni centar za organizacije civilnog društva u Srbiji, predstavio je svoje aktivnosti i vidove podrške u okviru Resursnog centra.

Na okruglom stolu, organizovanom u Gradskoj Skupštini,o saradnji lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, Zorana Pavlović iz Odeljenja za društvene delatnosti grada Kruševaca navela je da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju lokalne organizacije nedostatak prostornih i profesionalnih kapaciteta. Pavlović smatra da Grad Kruševac i lokalna udruženja građana treba još više da se umreže kako bi zajednički doprineli poboljšanju kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

Rezultate Istraživanja o saradnji lokalne samouprave i OCD za 2014.godinu predstavila je Maja Saveski, savetnica za praćenje i unapređenje finansijskog okvira za razvoj civilnog društva. Ona je istakla važnost transparentnog finansiranja iz budžeta lokalnih samouprava i ukazala na pravnu regulativu koja uređuje konkursni proces. Prvi put je prikazan deo podataka vezanih za grad Kruševac iz Nacrta godišnjeg zbirnog izveštaja za 2014.godinu.

Trenutni budžetski propisi onemogućavaju dugoročnije finansiranje OCD iz budžeta lokalnih samouprava navela je Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa, kao čest problem i pomenula Sloveniju kao dobar primer u kojoj taj sistem finansiranja već postoji. „S obzirom da budžetska godina počinje u januaru, kada se uglavnom i raspisuju konkursi, dok se ispoštuju konkursni uslovi, donesu odluke, prođe i po tri meseca, a lokalne organizacije se uglavnom finansiraju iz budžeta, te upadaju u neki finansijski vakum, što se odmah odražava kroz umanjen kvalitet pružanja usluga korisnicima. “

 

2

Učesnici diskusije su se složili da ima pomaka u saradnji sa lokalnim vlastima, ali da je ona više formalna, nego suštinska. Da lokalna samouprava može pomoći kod pitanja dugoročnog i transparentnog finansiranja iz budžeta, ali da postoji nejednak tretman organizacija na lokalu, opšti je utisak diskusije. Jedna od tema bilo je umrežavanje organizacija kao alata za povećanje uticaja na lokalne vlasti. Jedan od zaključaka diskusije bio je da je potrebno veće učešće civilnog društva kod donošenja strateških dokumenata, jer imaju znanje i iskustvo da pomognu taj proces.

Sajam su organizovali TACSO kancelarija u Srbiji, TACSO Građanskih inicijativa, Resursni centar u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Naredni Sajam organizacija civilnog društva planiran je u septembru ove godine.

(TACSO Građanskih inicijativa)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.