Sektor NVO vesti

Saopštenje Evropskog pokreta u Srbiji povodom rezultata referenduma u Velikoj Britaniji

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Referendumska odluka građana Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije donosi nove izazove za EU, ali i za proces njenog proširenja na Zapadni Balkan, upozorava Evropski pokret u Srbiji (EPuS).

Želja za napuštanjem EU je nešto potpuno novo u višedecenijskom procesu integracije, koji je obezbedio mir i prosperitet, kako članicama Unije, tako i zemljama u procesu pristupanja. Nezadovoljstvo mnogih Evropljana rešenjima ili odsustvom zajedničkih efikasnih evropskih rešenja, koje je kulminiralo rezultatom referenduma u Velikoj Britaniji, treba shvatiti veoma ozbiljno.

Upravo sada je trenutak, alarmantniji nego ikada, kada još jednom treba u praksi pokazati zašto bliska saradnja evropskih naroda i država nema bolju alternativu od EU. Za to su neophodna zajednička, usaglašena i efikasna reformska rešenja na nivou Unije, čija je istorija već pokazala moć adaptacije i savladavanja izazova.

Evropsko zajedništvo treba pre svega pokazati u borbi protiv populizma, nacionalizma, ksenofobije, koji podrivaju osnovne vrednosne temelje EU. Međutim, to zajedništvo se treba iskazati i rešenjima koja će Evropljanima, bili oni iz zemalja članica EU ili upravo iz našeg regiona Zapadnog Balkana, vratiti veru u projekat Evropske unije.

EPuS podseća da je Velika Britanija već duži niz godina bila „nevoljna“ članica EU i njena situacija sa onom u Srbiji ne može se porediti. Geografski, ekonomski, razvojem institucija – Ujedinjeno Kraljevstvo i Republika Srbija su neuporedivi, a glasovi u Srbiji koji britanski referendum koriste za pozivanje na prekid procesa evropske integracije, predstavljaju poziv na čistu destrukciju.

Evropski pokret u Srbiji čvrsto veruje da svi ciljevi članstva Srbije u EU i dalje stoje – pre svega primena evropskih vrednosti i standarda u praksi i obezbeđivanje i očuvanje mira i napretka u Evropi. Srbija, zbog sopstvenog prosperiteta pre svega, treba da podrži evropsko jedinstvo i sopstvenim primerom pruži podršku evropskom projektu.

Međutim, EU takođe ne sme, u periodu svoje unutrašnje konsolidacije i vraćanja kredibiliteta, da zaboravi na Srbiju i njenu želju za stupanjem u članstvo kroz suštinske reformske promene i izgradnju boljeg političkog, ekonomskog i socijalnog okruženja.

(Evropski pokret u Srbiji)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.