Sektor NVO vesti

Vladavina prava ili pravo nesavladivih

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) poziva na panel diskusiju Vladavina prava ili pravo nesavladivih: pogled sa Zapadnog Balkana.

Vreme: 10h, 9.3.2016.

Mesto: Biblioteka BCBP-a, Đure Jakšića 6/5, Beograd

Sa ciljem oživljavanja debate o najalarmantnijim problemima vladavine prava na Zapadnom Balkanu, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) Vas poziva na panel diskusiju, na kojoj će predstavnici civilnog društva iz regiona diskutovati na sledeće teme:

- Najznačajniji regionalni trendovi iz ugla dalje demokratizacije

- Paradoks napretka na pristupnom putu i nazadovanja u merljivom, praktičnom smislu

- Održivi načini borbe protiv korupcije, smanjivanja politizacije i promovisanja vladavine prava

- Potreba preoblikovanja pristupa EU za poglavlja o vladavini prava (Poglavlja 23 i 24)

- Koje su to korisne lekcije koje smo naučili iz procesa pristupanja Hrvatske

- Ako sve ostalo ne uspe, na koje načine civilno društvo, mediji i građani mogu da doprinesu da dođe do promene stanja.

Sve zemlje Zapadnog Balkana su posvećene evropskim integracijama ili se, bar u deklarativnom smislu, ovo čini kao tačno. U poslednje vreme, trend nazadovanja demokratije može se zapaziti u celom regionu, kako u zemljama kandidatima za članstvo, tako i u Hrvatskoj, najskorijoj državi članici. Političke elite i dalje narušavaju osnovna ljudska prava, nalazeći sve kreativnije načine da poremete principe demokratske vladavine i pokažu nepoštovanje za ljudska prava i socijalnu pravdu. U isto vreme, institucije Evropske unije žmure na ove nedoslednosti radi očuvanja poljuljane stabilnosti u ovom problematičnom regionu. Suprotno očekivanom napretku na putu evropskih integracija, može se zaključiti da se dešava erodiranje osnovnih sloboda i degradiranje uspostavljenih demokratskih institucija i procedura. Ne možemo a da se ne zapitamo na koji način promovisati vladavinu prava u regionu gde je pravo nesavladivih omiljneni metod političkih elita i jedini održiv način vladanja?

O pomenutim temama diskutovaće sledeći govornici:

- Predstavnik Platforme 112, Hrvatska

- Aleksandar Jovanovski, Institut za evropsku politiku, Makedonija

- Jovana Marović, Institut Alternativa, Crna Gora

- Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Srbija.

Prevod na engleski neće biti obezbeđen.

S obzirom na to da je broj mesta ograničen, molimo vas da potvrdite vaš dolazak najkasnije do utorka, 08. marta 2016.godine na mail office@bezbednost.org.

Panel diskusija se organizuje uz podršku Evopskog fonda za Zapadni Balkan (EFB), u okviru projekta Monitoring i evaluacija vladavine prava na Zapadnom Balkanu, koji zajednički sprovode Institut za evropsku politiku (EPI, Makedonija), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP, Srbija), i Institut Alternativa (IA, Crna Gora). Izneti stavovi su isključiva odgovornost partnera na projektu, i ne mogu ni u kom smislu biti shvaćeni kao stavovi Evropskog fonda za Zapadni Balkan, ili druge povezane institucije.

(BCBP, Srbija)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.