Sektor NVO vesti

Dodeljena nagrada „Žana Borisavljević“

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Na ovogodišjem Saboru učitelja Republike Srbije, koji je svečano otvoren 17. juna, dodeljena je nagrada „Žana Borisavljević“ za doprinos razvoju obrazovanog društva u kojem se neguju ljudske vrednosti, za 2016. godinu.

dodela nagradeFondacija Uhvati život, koja je osnovana 2015. godine u znak sećanja na pokojnu Snežanu Žanu Borisavljević, osnivača i predsednicu organizacije Obrazovanje plus i priznatog međunarodnog stručnjaka u polju obrazovanja, ustanovila je nagrada koja nosi Žanino ime. Ova nagrada se svake godine dodeljuje sa ciljem da bude podsticaj svima koji se trude da unaprede formalne i neformalne obrazovne procese, pre svega negujući ljudske vrednosti u obrazovanju.

Nagradni konkurs za 2016. godinu je bio raspisan 4. decembra, na treću godišnjicu Žanine smrti. Konkurs je realizovan u saradnji sa Savezom učitelja Srbije, a pravo učešća na konkursu su imali svi učitelji/učiteljice zaposleni u školama u Srbiji. Predmet nagradnog konkursa je bio izveštaj koji opisuje realizovanu aktivnost sa učenicima ili roditeljima, osmišljenu da kod učenika doprinese razvoju samopouzdanja, samopoštovanja, tolerancije, humanosti i brige za druge, veština za timski rad, veština kritičkog mišljenja, kao i prevazilaženju predrasuda i diskriminacije.

Upravni odbor Fondacije je za potrebe Konkursa oformio tročlani Žiri koji su sačinjavali:

- Nataša Nikolić Gajić, predsednica Saveza učitelja Republike Srbije (predsednica žirija)

- Vesna Radonić, pedagog u osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu

- Miloš Belčević, osnivač i upravitelj Fondacije Uhvati Život.

Na osnovu analize i vrednovanja prispelih prijava po kriterijumima konkursa (kreativnost i inovativnost u realizaciji aktivnosti; implementacija ljudskih vrednosti u osmišljavanje i realizovanje aktivnosti; rezultat aktivnosti – efekti u radu sa učenicima nakon realizacije aktivnosti), Žiri je odlučio da se nagrada „Žana Borisavljević“ za 2016. godinu dodeli Suzani Veljković, učiteljici u osnovnoj školi „Branko Miljković“ iz Niša, za aktivnost „Drug drugu – Putujuća biblioteka“.

U realizaciji aktivnosti, Suzana Veljković je ciljano radila na razvijanju humanizma, empatije, volonterizma i aktivizma kod učenika. Svi zadati kriterijumi su u potpunosti ispunjeni, a realizovana aktivnost je u skladu sa principima i vrednostima koje je Žana Borisavljević u svom životu i radu promovisala.

S obzirom da je između prvih nekoliko kandidata sa rang liste minimalna razlika, odnosno da prvi kandidat ima 44, a sledeća 3 kandidata imaju po 43 poena, Žiri je doneo odluku da se, besplatnim pohađanjem akreditovanog seminara za učitelje, organizacije Obrazovanje plus, nagrade i:

- Radovan Pavlović iz osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, IO Zlakusa, za aktivnost Završna predstava za decu 4. razreda „S one strane duge“

- Nataša Ćirić iz osnovne škole „Čegar“ u Nišu za aktivnost „Mi smo mala država“

- Gordana Janevska iz osnovne škole „Dimitrije Todorović Kaplar“ u Knjaževcu za aktivnost „Volonter sam tim se dičim“.

Upravitelj Fondacije, Miloš Belčević i predsednica Upravnog odbora, Dragana Milić, uručili su dobitnici nagrade, učiteljici Suzani Veljković, plaketu i simboličnu novčanu nagradu. Predsednica organizacije Obrazovanje plus, Biljana Subotić, uručila je vaučere za besplatno pohađanje seminara, čiji je autor pokojna Žana Borisavljević, pobednici konkursa, kao i učitelju Radovanu Pavloviću i učiteljicama Nataši Ćirić i Gordani Janevskoj.

Predsednici Saveza učitelja Srbije, Nataši Nikolić Gajić, dodeljena je Zahvalnica za pomoć u realizaciji konkursa.

Fondacija Uhvati život se još jednom zahvaljuje svim učesnicima konkursa i članovima Žirija kao i vaspitačima, nastavnicima, stručnim radnicima i svim radnicima u prosveti koji se trude da Srbija bude obrazovano društvo u kojem se poštuju i neguju ljudske vrednosti.

(Fondacija Uhvati život)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.