Sektor NVO vesti

Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2017

Ознаке: , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija za novinare Organizacije Transparentnost Srbija - Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2017.

29.5.2017. | Vreme: 11:00 | Terazije 3, II sprat, Velika sala Medija centra.

Pitanje borbe protiv korupcije u lokalnim samoupravama nikad nije bilo aktuelnije. Svi gradovi i opštine imaju obavezu da do polovine ove godine usvoje sopstvene lokalne antikorupcijske planove.

Transparentnost Srbija godinama prati koliko lokalne samouprave poštuju obaveze utvrđene zakonima (Zakon o javnim nabavkama, Zakon o slobodnom pristupu informacijama i drugi) i pomaže im u uspostavljanju dobre prakse.

Da bi ovo praćenje bilo sveobuhvatnije, na osnovu iskustava Transparency International iz drugih zemalja, napravili smo Indeks transparentnosti lokalne samouprave (LTI), istraživanje koje prati i sprovođenje zakonskih obaveza i dobre prakse u prevenciji korupcije.

Nakon što je 2015/2016 rangirala sve opštine i gradove u Srbiji na osnovu Indeksa transparentnosti lokalne samouprave,

Transparentnost Srbija je ove godine, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, obavila istraživanje na uzorku transparentnosti.

LTI koji obuhvata najveće gradove, mesta koja su u prvom rangiranju bila među najboljima i najlošijima i opštine i gradove u kojima su u međuvremenu održani okrugli stolovi posvećeni povećanju

je formulisan na osnovu 86 indikatora iz oblasti kao što su informacije o radu skupštine i veća, informacije o budžetu, javne rasprave, javna preduzeća i ustanove, javne nabavke, informatori o radu, slobodan pristup informacijama, lokalna samouprava i građani.

Govore:

• Pozdravna reč, Vladimir Goati, predsednik Transparentnost Srbija

• Predstavljanje istraživanja i rezultata – koje su najtransparentnije opštine i gradovi, u kojim oblastima je dostupno najviše, a u kojim najmanje podataka – Zlatko Minić, saradnik Transparentnosti Srbija

• Preporuke za unapređenje transparentnosti gradova i opština – Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija

• Diskusija, pitanja i odgovori. Predstavnici gradova i opština koji su obuhvaćeni ovogodišnjim istraživanjem će dobiti priliku da komentarišu nalaze. Novinari i drugi učesnici će imati priliku da postave pitanja govornicima.

Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Miši Bojović na ts@transparentnost.org.rs.

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.