Sektor NVO vesti

Najprobematičnije oblasti u zaštiti ljudskih prava

Ознаке: , , , , ,

Objavio Zoran Markovic

Na sastanku 23. marta 2017. godine Komitet UN za ljudska prava usvojio je Zaključna zapažanja o trećem periodičnom izveštaju o Srbiji. U njemu Komitet daje pregled stanja ljudskih prava u Srbiji, u odnosu na treći periodični izveštaj koji je Srbija dostavila u septembru 2015. godine. Kao najproblematičnije oblasti Komitet je identifikovao prava i položaj Roma, LGBTI i osoba sa invaliditetom, žena, dece, izbeglica i azilanata, žrtava trgovine ljudima i prisilnog rada, kao i žrtava zločina koji su počinjeni u kontekstu oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

U odnosu na primenu mehanizama tranzicione pravde, Komitet je izrazio zabrinutost zbog ograničenog napretka u potrazi za nestalim osobama, niskog obima suđenja za ratne zločine, uske definicije žrtve i oštećenih strana, kao i zahteva da žrtve svoje nestale članove proglase umrlima kako bi ostvarili pravo na kompenzaciju. Komitet je ukazao i na neadekvatne kapacitete Tužilaštva za ratne zločine (TRZ), što uključuje i višemesečno nepostojanje glavnog tužioca i pritisaka na ovo telo od strane Vlade.

Radi otklanjanja navedenih nedostataka, Komitet preporučuje Srbiji sledeće mere:

  • Istražiti sve nerešene slučajeve nestalih osoba kako bi se utvrdila njihova sudbina i pronašli posmrtni ostaci;
  • Porodice nestalih osoba informisati o ishodu istraga;
  • Procesuirati sve počinioce ratnih zločina, uključujući srednje i visoko rangirane zvaničnike;
  • Izmeniti Zakon o civilnim invalidima rata i Zakonik o krivičnom postupku kako bi se proširila definicija žrtve i oštećenih u postupku;
  • Svim žrtvama prisilnih nestanaka omogućiti ostvarivanje prava na reparacije u skladu sa standardima ljudskih prava;
  • Osigurati dovoljne kapacitete TRZ, bez odlaganja imenovati novog glavnog tužioca za ratne zločine i osigurati nezavisnost TRZ kako bi moglo efikasno da sprovodi svoj mandat.

Kao pozitivne pomake Komitet je naglasio ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih lica od prisilnih nestanaka (2011) i potpisivanje Protokola sa Bosnom i Hercegovinom o saradnji u potrazi za nestalim osobama (2015).

Zaključna zapažanja reflektuju predloge koje je Komitetu dostavio Fond za humanitarno pravo početkom februara 2017. godine.

Vest možete pogledati ovde.

(Fond za humanitarno pravo)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.