Sektor NVO vesti

Politički uticaj na javna preduzeća i medije

Ознаке: , , ,

Objavio Zoran Markovic

Konferencija za novinare Transparentnost Srbija - “Politički uticaj na javna preduzeća i medije” – Predstavljanje rezultata istraživanja o sprovođenju Zakona o javnim preduzećima u prvih godinu i po dana primene

15.9.2017. | Vreme: 11:00 | Terazije 3, II sprat, Velika sala Medija centra.

U istraživanju naslovljenom „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ analizirali su sprovođenje najavljene profesionalizacije i departizacije upravljanja javnim preduzećima (izbor direktora, stručnost i sastav nadzornih odbora), transparentnost njihovog rada (sprovođenje zakonskih obaveza) kao i troškove koje javna preduzeća imaju za sponzorstva, donacije i oglašavanje u medijima. Podsećamo da je TS analizirala i primenu prethodnog Zakona o javnim preduzećima (iz 2012, istraživanje iz 2014), pa će ovo biti prilika da sagledamo da li se nešto promenilo u međuvremenu.

Na konferenciji će predstaviti najvažnije zaključke i preporuke. Prisutni će dobiti štampanu publikaciju sa najvažnijim nalazima istraživanja i ilustrativnim primerima na srpskom i engleskom jeziku. Publikacija u punom obimu, koja sadrži analizu dokumenata o svim preduzećima iz uzorka, biće dostupna na internet sajtu Transparentnosti Srbija.

Transparentnosti Srbija poziva predstavnike 30 javnih preduzeća koja su bila obuhvaćena monitoringom, kao i nadležnih institucija, tela i organa, da prisustvuju konferenciji i uzmu učešće u diskusiji koja će uslediti nakon kratke prezentacije predstavnika TS i novinarskih pitanja.

Predstavnike medija pozivaju da isprate konferenciju, kao i da iskoriste obimne materijale koje će objaviti 15. septembra, za dalji rad i istraživanje.

Ujedno vas obaveštavamo da će, po završetku ove konferencije, u istoj sali, od 12 do 14 časova organizovati debatu na temu oglašavanja institucija javnog sektora. Reč je o oblasti koja je, preko oglašavanja javnih preduzeća u medijima, povezana sa istraživanjem koje predstavljaju.

Govornici:

  • Vladimir Goati, uvodno izlaganje
  • Zlatko Minić, predstaviće nalaze i preporuke
  • Nemanja Nenadić, predstaviće nalaze i preporuke

Za dodatna pitanja i potvrdu učešća molimo vas da se javite Miši Bojović, na ts@transparentnost.org.rs.

(Medija centar)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.