Sektor NVO vesti

Slutnja anđela

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Film „Slutnja anđela“ je uspomena i sećanje na Dejana Nebrigića. Prikazivanje filma „Slutnja anđela“ će se održati 27.06.2017. u 19.00 do 19.30, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Dejan Nebrigić (29.12.1970. Pančevo – 29.12. 1999. Pančevo) bio je srpski gej i mirovni aktivista, pisac i pozorišni kritičar.

Jedan je od osnivača LGBT pokreta u Srbiji, jedan od najistaknutijih aktivista i prvi gej u Srbiji koji je imao javni coming out. Godine 1990. Dejan Nebrigić je, zajedno sa lezbejskom aktivistkinjom, Lepom Mlađenović i još dvadesetak aktivista, učestovao u organizovanju prve gej i lezbejske organizacije u Srbiji, Arkadije.

Sa početkom sukoba u Hrvatskoj, Nebrigić počinje da se bavi anti-ratnim aktivizmom u Srbiji i jedan je od osnivača i saradnika anti-militarističkog, mirovnog časopisa „Pacifik“, u kome je tokom 1992. i 1993. godine uređivao gej i lezbejsku sekciju. Godine 1993. pridružuje se mirovnoj organizaciji Žene u crnom i uređivao je časopis „Žene za mir“. Napisao je jedan roman, više eseja, filozofskih rasprava, zbirki pesama i drugih književnih radova, a neki od njegovih radova su ostali neobjavljeni.

Tokom 1998. i 1999. radio je kao izvršni direktor „Kampanje protiv homofobije“, prve takve kampanje u Srbiji, koja je započela proces promena svesti i percepcije javnosti o LGBT pravima.

Godine 2000. Nebrigić je posthumno dobio nagradu Felipa de Souza, koju dodeljuje IGLHRC (Međunarodna organizacija za zaštitu prava LGBT osoba) za aktivizam i borbu protiv homofobije.

U svim zemljama regiona ostao je poznat kao simbol otpora svakom obliku društvene represije i nasilja.

Nakon projekcije o Dejanu Nebrigiću će govoriti : Staša Zajović (Žene u crnom), Violeta Đukanović (Žene u crnom), Milan Đurić (Gayten LGBT), Nenad Živković (novinar) i Branislav Princip ( autor filma).

Moderator : Nenad Živković Predviđeno trajanje razgovora o filmu 19.30 – 20.30

(Centar za kulturnu dekontaminaciju)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.