Sektor NVO vesti

Tucović i drugi

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo, forumZFD i Građanska akcija Pančevo pozivaju na projekciju dokumentarnog filma „Tucović i drugi”, u utorak, 13. juna 2017. godine, od 19 sati, u klubu „Kupe” (Ulica braće Jovanović 5, u Pančevu).

U razgovoru koji će uslediti nakon projekcije, učestvovaće koautor filma Nedim Sejdinović, sociološkinja Janja Beč i književnik Vladimir Arsenijević, dok će ga usmeravati novinar Dinko Gruhonjić, koji je ujedno i koproducent filma.

tucovicTV portret Dimitrija Tucovića nije priča o prošlosti već o našoj sadašnjosti. „Žestoka socijalna raslojavanja uzrokovana političkom neodgovornošću i korupcijom, koja grupi odabranih pojedinaca omogućava pljačku društvenog, državnog – zajedničkog bogatstva” zvuči prilično aktuelno, zar ne? Senka rata, još jedna je paralela koja Tucovića čini aktuelnim i savremenim. Njegove reportaže iz Balkanskih ratova kao i ekspedicije srpske vojske u Albaniji 1913, svedočanstvo su početka vekovne spirale ratnih zločina na Kosovu. Šta bi se dogodilo da smo poslušali Dimitrija Tucovića? Kako bi, da jesmo, danas izgledali odnosi Srba i Albanaca? Neka su od pitanja koja želimo da postavimo našim sagovornicima. Međutim, odgovor koji tražimo glasi – zašto ga nismo slušali? Zašto se Srbija odrekla njegovog moralnog kredibiliteta kao osnova za iskreno pružanje ruke pomirenja i uspostavljanja međunacionalnih odnosa na novim osnovama? Zašto Srbija nije odustala od nacionalističke, povremeno čak i otvoreno rasističke, politike koju je Tucović kritikovao još 1914? Da li „mlada srpska buržoazija” i danas, kao i pre stotinu godina, izgovor za pljačku sopstvenog (i drugih) naroda pronalazi u nacionalizmu i širenju međunacionalne mržnje? Da li je izvestan skori kraj stogodišnjeg srpsko-albanskog sukoba ili će nam trebati još jedan vek kako bismo sukob zamenili dobrosusedstvom, saradnjom i međunacionalnim prijateljstvom? U potrazi za odgovorima razgovarali smo sa srpskim i albanskim istoričarima, publicistima, političarima, umetnicima, građanskim aktivistima.

Autori filma: Samir Aslani, Nedim Sejdinović, Taulant Osmani i Dragan Gmizić

Producenti: Dinko Gruhonjić, Faik Ispahiu

Montažer: Boris Havran

Snimatelji: Silad Kovač i Arbër Cakolli

Donator: The Delegation of the European Union to the Republic of Serbia, Media Programme 2014

Godina proizvodnje: 2017.

Trajanje: 27 min.

Dokumentarni film „Tucović i drugi!” rezultat je projekta „Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pored ovog dokumentarca, producirano je još četiri, čije se promocije očekuju u Srbiji i na Kosovu.

(Građanska akcija Pančevo)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.