Sektor NVO vesti

Novi projekat posvećen deci koja odrastaju u alterativnoj brizi

Ознаке: , ,

Objavio Zoran Markovic

Mladi koji su živeli u programima zbrinjavanja imaju slabije rezultate u pogledu obrazovanja, zaposlenja i zdravlja i suočavaju se sa većim socijalnim isključivanjem, nego mladi koji su odrasli u svojoj porodici, podaci su analize koju je sprovela Međunarodna organizacija SOS Dečija sela. Uz odgovarajuće uslove za rad, stručnjaci koji rade sa decom u programima zbrinjavanja i hranitelji mogu da uspostave delotvornu promenu za decu i mlade u alternativnoj brizi i omoguće im da ostvaruju svoja prava.

Projekat „Alternativna briga i prava dece u Srbiji“, koji finansira Evropska komisija, a sprovode SOS Dečija sela Srbija i SOS Dečija sela Hrvatska, uz podršku Međunarodne organizacija SOS Dečija sela ima za cilj da obezbedi veći kvalitet brige o deci bez roditeljskog staranja i njihovu socijalnu inkluziju u Srbiji.

Povodom početka ovog projekta, SOS Dečija sela Srbija u sredu, 28. marta 2018, sa početkom u 10 časova, u hotelu Konstantin Veliki (ul. 27. marta 12, Beograd) organizuju ceremoniju otvaranja i konferenciju na kojoj će biti reči o trenutnom stanju prava dece koja odrastaju u alternativnoj brizi i mogućnostima za unapređenje.

Dragan Vulević, načelnik Odeljenja za upravno nadzorne poslove u oblasti porodično pravne zaštite u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i prof. dr Nevena Vučković-Šahović, međunarodni ekspert iz oblasti dečijih prava, govoriće o primeni Konvencije o pravima deteta na nacionalnom i međunarodnom nivou, dok će prof. dr Nevena Čalovska, predsednica UO Fondacije SOS Dečija sela Srbija i Ljubica Kuridža, menadžerka projekta „Alternativna briga i prava dece u Srbiji“ predstaviti sam projekat i iskustva SOS Dečijih sela Srbija kada je u pitanju briga o deci bez roditeljskog staranja.

Projekat koji finansira Evropska komisija, a sufinansira Vlada Republike Srbije – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, realizovaće se od decembra 2017. do decembra 2019. godine, sa ciljem da omogući bolju primenu prava dece koja odrastaju u nekom od alternativnih oblika brige (domovi za decu i hraniteljske porodice). Ključna komponenta projekta je podizanje kapaciteta stručnih radnika za brigu o deci i stručnih radnika iz socijalne zaštite, kroz trening za trenere i obuke koje se odnose na poštovanje i primenu prava dece koja odrastaju u alternativnoj brizi.

SOS Dečija sela Srbija su humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece.

U Srbiji smo prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

(SOS Dečija sela Srbija)

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da bi ste komentarisali.